• FATUD

Lezárult a selmeci tűzvész kárainak enyhítéséért tartott licit

A 2023 márciusában Selmecbánya történelmi belvárosát ért tűzvész helyreállítási munkálatainak támogatására a Faipari Tudományos Egyesület licitet tartott, melynek 112 000 forintos bevételével támogatni tudta a helyreállítási munkálatokat.

2023 március 18-án tűzvész áldozata lett Selmecbánya történelmi belvárosának egy része. Jelentős károkat szenvedett többek között a Szerelembank, a Fritz-ház, a Hellenbach-ház és a Bányászati Múzeum. Utóbbi a XV. században épült Bányabíróság épülete, amely a bányászati képzés egykori dokumentumai mellett az ásványtani kiállításnak is otthont adott. A kiállítás egyes darabjai még az 1735-ben alapított Selmecbányai Akadémiáról származtak.

A károk enyhítésére a FATE három darab, jelenleg hiánycikknek számító Földünk Ipari Fái című dedikált könyvet hirdetett meg licitálásra. A könyveket a "Selmecbánya leégett történelmi városrészének újjáépítésére felajánlott példány" felirattal láttuk el és a könyv szerzői közül Ábrahám József, Komán Szabolcs, Farkas Péter, Fehér Sándor, Börcsök Zoltán, Bak Miklós és Szeles Péter dedikálták. Végül négy példány talált gazdára: Papp Imre, Ludmány Péter, Szabó Ádám, valamint Dr. Szikra Dezső és neje voltak a felajánlók. A befolyt 112 000 Ft összeget a Soproni Egyetem és a Miskolci Egyetem által közös akcióban nyitott számlára utaltuk, ahonnan közvetlenül megkaphatta Selmecbánya városa a támogatást. Ezen felül örömmel vettük hírül, hogy hallgatói látogatások során fizikai segítségüket felajánlották számos alkalommal a Selmecbányára zarándokló egyetemisták. A támogatását mindenkinek köszönjük!

IMG 20230715 092310 Papp Imre 2
Papp Imre, a legmagasabb licitet felajánló támogató

Bízunk benne, hogy akciónkkal és a licitálók felajánlásaival sikerül valódi segítséget nyújtanunk az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított városrész újjáépítéséhez.




Molnár S, Farkas P, Börcsök Z, Zoltán Gy (2016) Földünk Ipari Fái. Illusztrátor/fotós: Richter H-G, Szeles P. Erfaret, Sopron, Palatia Nyomda, 616 oldal. ISBN: 9789631252392. Fűzött kemény papírkötés. Fejezetszerzők: Ábrahám József, Bak Miklós, Börcsök Zoltán, Farkas Péter, Fehér Sándor, Komán Szabolcs, Molnár Sándor, Szeles Péter, Zoltán György.

Földünk Ipari Fái  IMG 20230714 200721 2


Az ​egyedülálló kézikönyv közel 200 különböző faanyagot mutat be 1300 fotóval az erdészeti és faipari szakemberek és a fát szerető műkedvelők számára. A könyvet jól használhatják az asztalosok, fafaragók és szakképző intézmények, mint műszaki kézikönyvet és oktatási szemléltetőeszközt. A hiánypótló, magyar szerzők által írt kézikönyv egyedülállóan gazdag képanyaggal mutatja be a Földünkön iparilag fontos vagy kulturális értékkel bíró fákat. A mű a faanyagismeret alapjaitól „kézenfogva” vezeti be az olvasót a könyv használatába. Az öt földrész faanyagairól szóló kiadvány nem csak száraz műszaki leírások halmaza, hanem olyan, fával kapcsolatos kulturális és szakmatörténeti vonatkozásokat is tartalmaz, amely a laikusok számára is élvezetessé teszi az olvasást.

Ajánlásként Prof. Dr. Németh Róbert, a Soproni Egyetem Faanyagtudományi Intézetének vezetője a következőket írja: „A látszólag helyhez kötött fák bolygónk csodálatra méltó élőlényei. Törzsük, águk az egészséges életterünk és használati tárgyaink alapanyaga. E könyv segít abban, hogy értsük és értelemmel használjuk a fát, a jövőnk nyersanyagát.”



Friss hír, hogy a könyv újrakiadási munkálatai megkezdődtek, a FATE vezetésével a második kiadás jelenleg előkészítés alatt áll.

Email

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

© 2022 Minden jog fenntartva!